بیمه حوادث اشخاص بعد از بیمه شخص ثالث یکی از مهم ترین نیازهای بیمهای مردم به حساب میآید که میتواند هنگام بروز حوادث بسیار کارآمد و مفید باشد. بسیاری از مردم تصور میکنند بیمهنامه حوادث فقط یک نوع ساده از بیمه است.
اما جالب است بدانید که این بیمه انواع مختلف دارد که بسته به نیازهایمان میتوانیم از آنها در جای خود استفاده کنیم.
اصطلاحات عمومی بیمه حوادث اشخاص :
بیمهگر: شركت بیمهای است كه مشخصات آن در بیمهنامه درج شده است و در ازای دریافت حق بیمه، متعهد به جبران خسارتهای احتمالی طبق شرایط مندرج در بیمهنامه میباشد.
بیمهگذار: شخص حقیقی یا حقوقی است كه مالك موضوع بیمه است یا به یكی از عناوین قانونی، نمایندگی مالك یا ذینفع را داشته یا مسئولیت حفظ موضوع بیمه را از طرف مالك دارد و قرارداد بیمه را با بیمهگر منعقد میكند و متعهد پرداخت حقبیمه آن میباشد.
بیمهشده: شخصی است که حیات یا سلامت او موضوع بیمه قرار میگیرد.
ذینفع: شخصی است كه بنا به درخواست بیمهگذار نام وی در بیمهنامه درج گردیده است و تمام یا بخشی از خسارت به وی پرداخت میشود.
حقبیمه: مبلغی است كه در بیمهنامه مشخص شده و بیمهگذار موظف است آن را هنگام صدور بیمهنامه یا به ترتیبی كه در بیمهنامه مشخص میشود به بیمهگر پرداخت نماید.
موضوع بیمه: موضوع بیمه ممكن است اموال شخص بیمهگذار باشد، که شامل خود اموال یا سود و منفعت حاصل از آنها است، و یا هر حق مالی یا هر نوع مسئولیت حقوقی، و یا بیمه عمر یا نقص یا شکستن عضوى از اعضا بدن انسان، همچنین ممكن است بیمه برای حادثه یا خطری باشد كه از وقوع آن بیمهگذار متضرر میگردد.
مدت اعتبار بیمهنامه: شروع و پایان مدت اعتبار بیمهنامه به ترتیبی خواهد بود كه در بیمهنامه معین میگردد.
اصطلاحات تخصصی بیمه حوادث اشخاص :
حادثه: حادثه عبارت است از هر واقعه ناگهانی در اثر یك عامل خارجی كه بدون قصد و اراده بیمه شده بروز كرده و منجر به جرح، نقصعضو، ازكار افتادگی و یا فوت بیمهشده گردد.
نقصعضو یا از كار افتادگی دائم (كلی یا جزیی): منظور از نقص عضو یا ازكار افتادگی دائم (كلی یا جزیی) قطع، تغییر شكل و یا از دست دادن توانایی انجام كار عضوی از اعضای بدن است كه به دلیل حادثه تحت پوشش بیمهنامه به وجود آید و حداكثر تا دو سال بعد از وقوع حادثه بروز نماید و وضعیت دائم و قطعی داشته باشد.
سرمایه بیمه و یا غرامت بیمه: سرمایه بیمه و یا غرامت بیمه وجهی است که بیمهگر متعهد میگردد در صورت تحقق خطر یا خطرات مشمول بیمه طبق شرایط بیمهنامه به ذینفع بپردازد.
خطرات بیمه شده
در بیمه حوادث اشخاص ، بیمهگر با رعایت استثنائات و محدودیتهای درج شده در بیمهنامه، متعهد به جبران خسارت یا غرامت ناشی از موارد زیر میباشد:
فوت ناشی از حوادث مختلف مانند خفگی، غرق شدن، برقگرفتگی و …
مسمومیت غذایی و یا مسمومیت شیمیایی
صدمات بدنی ناشی از تاثیر اسید و یا هرگونه ماده خورنده دیگر
پیچیدگی یا پاره شدن عضلات و رگها
ابتلا به هاری، کزاز و سیاه زخم
نقص عضو و از كارافتادگی كامل و دائم ناشی از حادثه (كلی و جزئی)
هزينههای پزشكی ناشی از حادثه
دفاع مشروع بیمه شده
اقدام برای نجات اشخاص و اموال از خطر و حادثه
خسارات قابل تأمین این بیمه نامه فوت، از كارافتادگی و نقص عضو را كه مستقیماً در اثر موارد درج شده در بخش خطرات بیمهشده این بیمه نامه باشد، تأمین مینماید. درصورت توافق طرفین و دریافت حقبیمه اضافی هزینه پزشكی و خسارت روزانه نیز قابل تأمین است.
خسارتهای خارج از تعهدات بیمهگر در بیمه حوادث اشخاص
موارد زیر و یا تحقق خطر ناشی از آن از تعهدات بیمهگر خارج است :
خودكشی و یا اقدام به آن.
صدمات بدنی كه بیمهشده عمداً موجب آن شود.
مستی و یا استعمال هرگونه مواد مخدر و روان گردان.
استفاده از داروهای كاهنده هوشیاری و خوابآور بدون تجویز پزشك.
ارتكاب بیمهشده به اعمال مجرمانه اعم از مباشرت، مشاركت و یا معاونت در آن.
هر نوع دیسك و یا فتق بیمه شده.
بیماری و ابتلا به جنون بیمهشده مگر آن كه ابتلا به جنون ناشی از تحقق خطر موضوع این بیمه باشد.
فوت بیمهشده به علت حادثه ناشی از عمد ذینفع (اعم از مباشرت، مشاركت و یا معاونت). در این صورت بیمهگر فقط متعهد به پرداخت سهم سایر افراد ذینفع در سرمایه بیمه خواهد بود.
جنگ (بجز انفجار و یا عملكرد ادوات نظامیكه بعد از جنگ بجا مانده است)، شورش، انقلاب، بلوا، اعتصاب، قیام، آشوب، كودتا و اقدامات احتیاطی مقامات نظامی و انتظامی.
زمینلرزه، آتشفشان و فعل و انفعالات هستهای.
ورزشهای رزمیو حرفهای، شكار، سواركاری، قایقرانی، هدایت موتورسیكلت، هدایت و یا سرنشینی هواپیمای آموزشی، اكتشافی و غیرتجاری، هدایت و یا سرنشینی خودروهای مسابقهای، هدایت و یا سرنشینی هلیكوپتر، غواصی، پرش با چتر نجات و هدایت كایت یا سایر وسائل پرواز بدون موتور.
خطراتی كه در بیمه حوادث اشخاص فقط با موافقت كتبی بیمهگر و پرداخت حق بیمه اضافی قابل پوششاند:
جنگ، شورش، انقلاب، بلوا، اعتصاب، قیام، آشوب، كودتا و اقدامات احتیاطی مقامات نظامی و انتظامی.
زمینلرزه، آتشفشان و فعل و انفعالات هستهای.
ورزشهای رزمیو حرفهای، شكار، سواركاری، قایقرانی، هدایت موتورسیكلت، هدایت و یا سرنشینی هواپیمای آموزشی، اكتشافی و غیرتجاری، هدایت و یا سرنشینی خودروهای مسابقهای، هدایت و یا سرنشینی هلیكوپتر، غواصی، پرش با چتر نجات و هدایت كایت یا سایر وسائل پرواز بدون موتور.
برای پوشش مربوط به ورزشهای رزمی و … رعایت موارد زیر ضروری است:
بیمه شده نباید در تحقق خطر بیمه شده مشاركت داشته باشد.
بیمهگر میتواند با ارسال اخطار كتبی ۱۰ روزه پوشش بیمه ای موضوع بند مذكور را لغو نماید.
شرکتهای بیمه میتوانند با اخذ موافقت قبلی از بیمه مركزی خطرات اضافی دیگری را بیمه نمایند.
تعیین سرمایه در بیمه حوادث اشخاص
مهمترین مسئله در بیمه حوادث ، تعیین سرمایه فوت و یا نقص عضو خواهد بود. در بیمههای اشخاص، موضوع مورد پوشش، جان انسان است و از آنجایی که برای جان انسان نمیتوان قیمت فرض كرد، بنابراین بیمهگذار با توجه به توان پرداخت حقبیمه میتواند هر سرمایهای را پیشنهاد كند. ولی بیمهگر با توجه به عوامل موثر در تعیین سرمایه سقف تعیین میكند و در نهایت در یك مبلغ به توافق میرسند. در نتیجه تعیین سرمایه فوت و نقص عضو بین بیمهگر و بیمهگذار توافقی است. تعیین مبلغ سایر پوششهای حوادث، تابعی از سرمایه فوت و نقص عضو است (پوشش هزینههای پزشكی ۲۰ درصد، غرامت روزانه بیمارستانی و غرامت روزانه عمومی ۵ درهزار سرمایه فوت و نقص عضو).
تعیین حق بیمه در بیمه حوادث اشخاص
پس از تكمیل فرم پیشنهاد و تعیین سرمایه، بیمه گر نسبت به محاسبه حق بیمه بر اساس آئین نامه بیمه مركزی اقدام خواهد كرد. مهمترین عامل در تعیین نرخ حق بیمه، شغل فرد بیمه شده میباشد.
نحوه تعیین حقبیمه بیمه حوادث اشخاص در مقاله دیگری به صورت مفصل توضیح داده خواهد شد.
انواع بیمه حوادث اشخاص
رشته بیمه حوادث اشخاص شامل 9 زیر رشته میباشد؛ که عبارتند از:
بیمه حوادث انفرادی
بیمه دانش آموزی
بیمه دانشجویان
بیمه مهد کودک
بیمه سازمان ها
بیمهگروهی کوتاه مدت
بیمه حوادث خانواده
بیمه حوادث نوروزی
وظایف و تعهدات بیمهگذار بیمه حوادث اشخاص
اصل حد اعلای حسن نیت
این اصل از شروط اصلی و اساسی تنظیم قرارداد بین بیمهگر و بیمهگذار است؛ در هنگام خرید بیمهنامه، اطلاعات مختلفی توسط بیمهگذار به شرکت بیمه ارائه میشود، دقت و صداقت در ارائه این اطلاعات از اهمیت بالایی برخوردار است.
اصل حسن نیت، هم باید از سوی بیمهگر و هم از سوی بیمهگذار رعایت شود.
در مورد بیمهگذار:
بیمهگذار باید در هنگام عقد قرارداد بیمه، و همچنین در زمان اجرای آن، کلیه اطلاعاتی که در ارزیابی خطر مورد بیمه موثر هستند را در اختیار شرکت بیمهگر بگذارد، خواه بیمهگر این اطلاعات را در فرم پیشنهاد بیمهنامه خواسته باشد و یا نخواسته باشد. درصورتیکه بیمهگذار عمداً از بیان مطلبی که موضوع خطر را تغییر دهد خودداری کند و یا اظهار خلاف واقع بنماید، حتی اگر مطلب کتمانشده یا خلاف واقع اظهارشده هیچ تأثیری در وقوع حادثه نداشته باشد، قرارداد بیمه از تاریخ انعقاد، باطل و بلااثر خواهد بود. در این صورت وجوه پرداختی بیمهگذار به وی مسترد نخواهد شد.
در مورد بیمهگر:
بیمهگر موظف است در قرارداد بیمه کلیه تعهدات خود را به طور واضح و مشخص بیان کند و مواردی را که در پرداخت خسارت موثر است به اطلاع بیمهگذار برساند.